Kastanjebrun blev svartbrun?

Är det någon som är duktig på det här med färger på häst? Alltså … jag är mäkta besviken 😉 köpte mig ett kastanjefärgat föl! Superfin färg! Fick en ett-åring som är svartbrun? Hur tusingen kan detta ske? Varför? Får han tillbaka sin fina färg? Eller blir han svartbrun nu, livet ut?

duty free2015-05-16_22.55.20

4 reaktioner på ”Kastanjebrun blev svartbrun?

 1. Hoppas det inte blir dubbelt nu, jag är inte vän med wordpress…

  Nu läser jag sällan färg på svenska, men jag är rätt säker på att svartbrun är ett förlegat begrepp då själva namnet är rätt felaktigt. Men så hänger de flesta heller inte med i ganska många år gamal forskning heller, inte ens när de har som jobb att fylla i färger korrekt på papper…

  Genetiskt sett så säger man att det finns tre varianter på brun:
  At = mörkbrun där hästen kan vara i stort svart med bara brunt på mule, höftvirveln osv
  A = ljusbrun, det du kallar kastanjebrun
  A+ = vildbrun, ovanlig variant som inte är värd att ta upp här därför.
  A= agouti-anlaget som styr utbredningen av svart (en brun häst är egentligen en svart häst med agouti-anlag som styr utbredningen av det svarta).
  Fölets päls som liten är inte ritkigt pålitlig, så visar han nu upp mörk päls på kroppen kommer han hela livet vara någon variant av mörkbrun. Nyanser i hur pass mkt svart/mörk hästen är kan däremot variera mkt ifrån nära ljusbrun till nästan helt svart och kan även skifta med sommar/vinterpäls, ålder och annat.

  Själv hade jag hellre haft mörkbrun än vanlig tråkig ljusbrun 😛 Ljusbrunt är dominant till mörkbrunt=varför mörkbruna hästar är ovanligare än ljusa. Jag håller dock tummarna för mörkbrun fölunge nu i vår, mitt sto skulle genetiskt kunna ha möjlighet till det och hingsten jag har betäckt med är mörkbrun.
  /färgnörd

  Gilla

  • TUSEN tack snälla Jenny! För ett oerhört informativt och bra svar! Nu har jag lite mer kött på benen 🙂 Och vad jag alltså förstår så är det tutt (som min son skulle säga) på kastanjebrun färg för min lille fåle. Det blir en mörkbrun sak! Men det blir fint det med 😉 Just att jag hade sett framför mig att han skulle bli kastanjebrun och så blir det mörk brun! Totalt blåst på konfekten 😀 Jättesnällt att du delar med dig av dina kunskaper! Och riktigt illa att de som arbetar med färger inte vet bättre! Ha en härlig måndag 🙂

   Gilla

 2. Å jag köpte en fux men står nu med en skimmel som blir ljusare för varje dag.
  Det står fux i passet och det verkar inte vara det lättaste att ändra det 😛
  ASVH säger en sak medans id-kontrollant och veterinär säger en annan sak så då låter jag det helt enkelt vara så…!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s