Vikten av halvhalter och en SUPERÖVNING!

I torsdags var det dags för efterlängtad ridlektion igen! Förra gången red jag ju en häst som heter Charmeur och det var banne mig den absolut trevligaste häst jag ridit på länge (att ha i beaktande är att jag då ju egentligen inte har ridit särskilt många hästar på senaste tiden haha). Men om man ser till de hästar jag ridit på ridskolan så är Charmeur den absolut bästa hästen jag suttit på. Jag fick rida Charmeur även under torsdagens lektion!

Det man behöver jobba med hos Charmeur är att verkligen få honom självbärig (som om nu detta skulle vara något som man inte behöver arbeta med hos alla hästar 😉 Han arbetar gärna på i sin komfortzon som för honom innebär att han hamnar lite bakom lod, lite lång och lite låg. Lite bekväm, lite ”tuff-tuff-tåg” och lite reaktionsslö. Så största fokus låg på att rubba honom ur hans komfortzon – och detta enklast medelst de helt fenomenala halvhalterna och att verkligen se till att han låg framför hjälperna.

Egentligen kan man säga att jag största delen av ridpasset först och främst såg till att han reagerade här och nu när jag begärde det. Alltså: skänkeltryck skulle ge direkt reaktion. Först lade jag till skänkeln och begärde bättre tryck i traven och när han inte reagerade fick han ett pet med spöet som gav önskad effekt. Och när han svarade framåt korrekt så tog jag tillbaka honom och lättade direkt i handen efter. På så sätt fick jag honom att vinkla bakbenen en liten sekvens och så här höll vi på. Emellanåt fick han arbeta i sin komfortzon så att han inte blev för trött av vårt arbete.

Till vår hjälp använde vi en superbra övning som jag verkligen vill dela med mig av 🙂 Vi red serpentinbågar över hela ridbanan, i trav, – tre stycken (på dryg 40-bana). Vid varje passerande av medellinjen stod två koner som man skulle rida igenom. Och vid varje passerande skulle vi sakta ner till skritt (eller rättare sagt strax innan skulle vi sakta ner till skritt och skritta igenom konparet). Vi började övningen med att skritta fyra steg när vi red igenom konerna. Här gällde det verkligen att se till att hästen svarade på hjälperna. De två första gångerna jag passerade konparet så insåg jag vikten av förberedelse av hjälpernas inverkan. Det går ju sällan att tänka NU och så gör hästen det man begär i exakt samma sekund. I alla fall inte när man rider på en ridskolehäst som man bara rider max en gång i veckan en kortare period. Så första delen i denna övning var att som ryttare fokusera på planering och hjälpgivning. Nästa viktiga del i denna övning är att få hästen att svara på hjälpen i tid!

När hästen saktat ner till skritt fick man koncentrera sig på att räkna antalet skritt-steg och att det blev skritt med kvalitet och inte bara kort och orytmisk sådan. Utgången i övningen, det vill säga igångsättning till trav, fungerade i princip på samma sätt som ingången: alltså förberedande av hjälpgivning och se till att hästen reagerar för framåtdrivande.

När vi hade ridit denna övning en stund sänkte vi antalet skrittsteg till tre och senare två och slutligen ett! Kan meddela att ett steg krävde sin ridning 🙂 Och det allra sista steget i övningen, det var att rida in i konparet och bara tänka skritt – alltså en klassisk halvhalt! Det var sjukt intressant att uppleva hur otroligt svår en så tillsynes enkel övning faktiskt var! Rekommenderas varmt 🙂 Tänk när du och jag ska börja med halvhalter, Desafinado 🙂

DSC_1503

Nu ska jag dyka in i barn-och-ler-världen igen 🙂 Ha en härlig söndag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s