Tränsning och trava vid hand!

Nu har jag äntligen varit och hälsat på hos min lilla häst! Det är härligt att rida på ridskola och få träffa häst en kväll i veckan, men OJ så mycket härligare det är att få vara med sin alldeles egen häst!

Vi packade in hela familjen i bilen och åkte ut till stallet. När jag skulle lämna Arvid på förskolan på morgonen så berättade jag nämligen för honom att jag skulle åka ut till stallet och hälsa på vår häst … Då blev det högljudda protester! ”Jaaa vill åååååskå fölla mää till hästen”. Vem kan säga nej i ett sådant läge? Inte jag i alla fall 🙂 Så efter förskolan och lite mellanmål for vi alltså ut till Yddinge. Efter ankomst tågade jag direkt ut i den lilla hingstflocken som stod så fint och åt av sitt hö …

dsc_2754.jpg

Snäll och go som han är (och även de andra!) var det bara att kliva rakt in i ansamlingen och haka fast grimskaftet i grimman och vandra ner tillsammans mot hagöppningen! Han gick snällt som en hund bakom mig och tittade nyfiket åt lille Arvid som stod femtio meter bort och jublade i högan sky 🙂

In i stallet och binda upp den lilla bruningen och började borsta! Ingenting konstigt här heller, bara att borsta på. Förstås måste jag vara lite försiktig när jag är runt huvudet och övre delen av halsen då han är rätt så rädd om sina öron och sitt huvud. Men jag tror inte att det ska vara några som helst problem att få honom ”tam” även här 🙂 Det bevisade nämligen den tränsning som komma skulle! Hämtade en näve havre och tog av grimman försiktigt och satte den runt halsen. Påbörjade operation tränsning och det gick faktiskt hur fint som helst. Så klart tog han upp huvudet lite, men jag fick både ta över nackstycket över öronen och rätta till pannluggen utan att han blev rädd! När tränset var på hängde bettet ungefär strax innanför framtänderna … Alltså ett par storlekar för stort! Och då gick det inte att spänna in sidostyckena mer! Så jag fick helt sonika slå en knut på tränset, haha! Inte snyggaste out-fiten för att vara första gången i träns 🙂

img_20160405_175446.jpg
Vi gick sedan ut till ridhuset där jag egentligen mest lät honom bekanta sig med huvudlaget och avslutade med att trava lite vid hand. Han har inte riktigt fattat galoppen vad ska vara bra för att behöva springa runt bredvid en tvåbening 🙂 Men vi får jobba lite på det, så tror jag att han snart är med på det också! Han verkar ju som sagt väldigt reko och bra i huvudet, vilket också är det jag hört om andra avkommor efter samma pappa!

När vi var klara gick vi tillbaka till stallet där jag tränsade av och ledde in honom i boxen. Medan jag sopade gången passade jag på att ha boxdörren öppen till hans box – nu är det dags att lära sig bli lika duktig som alla mina andra hästar varit och är! Nämligen att alltid stanna kvar inne i sin box vare sig boxdörren är öppen eller stängd 🙂 Och det verkade han förstå rätt så kvickt 🙂 Duktig häst!

Nu vill jag åka ut snart igen! Och nästa gång ska jag ha med mig en gjord (hittade inte rätt gjord denna gång), ett par tömkörningstömmar och ett MINDRE träns 🙂 Så tänkte jag börja tömköra honom lite. Men, det blir nog först om ett par veckor. Skynda långsamt är alldeles lysande bra uttryck att ta fasta på när man har med unghästar att göra, tycker jag 🙂

Nu – SÄNGEN!!!

 

 

2 reaktioner på ”Tränsning och trava vid hand!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s