Nu måste jag ha era RÅD!

Just nu är jag så snurrig när det gäller det här med stall vs lösdrift att jag behöver era kloka och vänliga råd omgående! Så här är det: min häst (hingst) är född i juli 2014 och går för närvarande på sommarbete med andra likasinnade! Sommarbetet är över i slutet av oktober och då hade jag från allra första början tänkt ta in honom på box, men fortsätta honom leva flockliv i stor kuperad hage fram till sommarbetet då han fyller tre… för att sedan ta in honom till hösten när han är tre och börja aktivera honom så smått. Kastrering oklart när.

Av olika skäl kommer han inte längre att stå kvar i nuvarande stall (han går på sommarbete i det stall där han för tillfället är uppstallad) och en flytt är således aktuell när sommarbetet är över. Då är min fråga: VAD gör jag? Är det mest kloka att flytta honom till ett lösdriftsstall? Där han ska få leva flock/vildhästliv till våren då sommarbete väntar? Då blir det ju inte så mycket hantering, men å andra sidan får han leva ett fint unghästliv nästan ett år till vilket kan ha sina fördelar då han (i mina ögon sett) är rätt så omogen och lite liten fortfarande…

ELLER ska jag flytta honom till ett annat inack.stall där han får stå på box, men vara ute i hage tillsammans med kompisar på dagarna, bli mer hanterad förstås, men leva under lite mer civiliserade former 🙂

VAD tycker du?

Inridning sker kanske i höst, eller i vår eller till nästa höst. Lite oklart 😉

13 reaktioner på ”Nu måste jag ha era RÅD!

 1. Lösdrift! Stressa inte med att det ska ridas in och hanteras mer. Han verkar vara en schysst individ och du har redan kommit långt med honom i hanteringen.
  Låt han få stärka sin kropp i kuperad natur med kompisar så han lär sig hästlivet oxå 🙂
  Men vad du än bestämmer dig för så kommer det bli bra ändå. Du är så duktig så lita på din magkänsla ❤

  Gilla

  • Tusen tack för dina kloka ord! Jag är också inne på lösdrift, som du! Man kan ju pula lite med dem ändå 🙂 Jag får tacka innerligt för dina superfina ord :-*

   Gilla

  • Hej Linnea! Tusen tack för dina åsikter! Jag är, som jag skrev ovan, helt inne på ditt spår! Tids nog blir det ju stalliv så det räcker och blir över för gossen 🙂 Jag håller också helt med dig om att man ska lägga in lite arbetspass (läs hantering) mellan varven så att han inte blir helt förvildad där ute på stäppen 😉 Tack än en gång!

   Gilla

 2. Jag kommer låta min lille kille vara med sin mamma till tio månaders ålder. Därefter står han i box med sin kompis och efter nästa sommar går han i kombinerad lösdrift med box om vi tycker det. När han är tre kommer jag flytta honom och den äldre till ett gemensamt stall med mycket utevistelse.
  Det är svårt att råda. Din livssituation och hästens psyke avgör ju tycker jag. Jag vill pyssla med fölis några dagar i veckan och kan kombinera det med kompis och lösdrift och stall. Det bästa av två världar. Min lilla kille är en välutvecklad kaxig liten sak som inte ska vara på lösdrift enbart. Min äldre häst togs in från lösdrift som treåring utan att vara direkt hanterad. Jag köpte honom som treåring och han var väldigt svår att hantera. Bufflig och hingstig.

  Gilla

  • Tusen tack för din kommentar, Dressyrtant! Det är oerhört mycket värt att läsa hur alla ni andra resonerar och sedan väva samman alla era kloka kommentarer och råd och slutligen bilda min egen uppfattning (som i dagsläget absolut lutar åt lösdrift!). Du har helt rätt i att livssituation och hästen som individ avgör! Han måste givetvis trivas på lösdrift och det är ju av yttersta vikt att hålla koll på honom dagligen så att han trivs med sitt liv! Men som du skriver är det ju viktigt att hantera dem och inte bara släppa dem vind för våg, för då blir det nog som din tre-åring! Tack än en gång!

   Gilla

 3. Hej kusin, jag kan bara tala för mig själv och våra erfarenheter av lösdrift. När vi la om till lösdrift för både unghästar , tävlingshästar , hingstar och avelston så hade vi inte en enda veterinär räkning på 11år som som var relaterat till hältor muskelskador o ryggproblem( förutom vaccinationer o tandhälsa naturligtvis)
  När vi betalat över 500.000kr i outnyttjade försäkringspremier under de 11 åren tog vi bort alla försäkringar.
  Vad jag vill säga med det här är att bara för att hästarna går på lösdrift med fri tillgång på grovfoder betyder det inte att man kan träna och hantera sin unghäst. Tävlingshästarna står på box natten innan tävling sen ut i lösdriften igen . Hästarna behöver aldrig ”stallbandage” för att motverka svullna ben eftersom de rörsig på lösdriften och har bra cirkulation hela tiden , inga gallor odyl här. Eftersom du inte bestämt när du tänker kastrera så är mitt råd att ha honom på lösdrift gärna med en äldre trygg men fostrande valack i flocken så de vet sin plats.Jag brukar sitta in 2.5 års hingstarna på sen hösten och åka och lös hoppa lite så hinner de få en lugn vila dec o jan . Feb tar vi upp ridning och befäster kontakt skritt trav o galopp och lös hoppar om man vill visa på 3års test sen låååångt sommarlov. Jag lastar och åker själv med två unghingstar samtidigt så då måste de uppföra sig de blir heller inte ”Stallmodiga ” som jämnåriga som stått på box på natten o laddat och bara måste fara upp i luften o skrika när de kommer ut på stall plan -Härkommer snygga jaaaag!!! Vi tar ju in hästarna i box vid skötsel o ridning så det är ingen skillnad sen får de gå ut igen. Lugna glada friska hästar är min erfarenhet
  Tro på dig själv du känner din häst.
  Kram o lycka till Nettan

  Gilla

 4. Hej kusin, jag kan bara tala för mig själv och våra erfarenheter av lösdrift. När vi la om till lösdrift för både unghästar , tävlingshästar , hingstar och avelston så hade vi inte en enda veterinär räkning på 11år som som var relaterat till hältor muskelskador o ryggproblem( förutom vaccinationer o tandhälsa naturligtvis)
  När vi betalat över 500.000kr i outnyttjade försäkringspremier under de 11 åren tog vi bort alla försäkringar.
  Vad jag vill säga med det här är att bara för att hästarna går på lösdrift med fri tillgång på grovfoder betyder det inte att man inte kan träna och hantera sin unghäst!självklart måste man göra jobbet. Tävlingshästarna står på box natten innan tävling sen ut i lösdriften igen . Hästarna behöver aldrig ”stallbandage” för att motverka svullna ben eftersom de rörsig på lösdriften och har bra cirkulation hela tiden , inga gallor odyl här. Eftersom du inte bestämt när du tänker kastrera så är mitt råd att ha honom på lösdrift gärna med en äldre trygg men fostrande valack i flocken så de vet sin plats.Jag brukar sitta in 2.5 års hingstarna på sen hösten och åka och lös hoppa lite så hinner de få en lugn vila dec o jan . Feb tar vi upp ridning och befäster kontakt skritt trav o galopp och lös hoppar om man vill visa på 3års test sen låååångt sommarlov. Jag lastar och åker själv med två unghingstar samtidigt så då måste de uppföra sig de blir heller inte ”Stallmodiga ” som jämnåriga som stått på box på natten o laddat och bara måste fara upp i luften o skrika när de kommer ut på stall plan -Härkommer snygga jaaaag!!! Vi tar ju in hästarna i box vid skötsel o ridning så det är ingen skillnad sen får de gå ut igen. Lugna glada friska hästar är min erfarenhet
  Tro på dig själv du känner din häst.
  Kram o lycka till Nettan

  Gilla

  • Hej bästa kusin! STORT tack för denna fantastiskt fina redogörelse! Som förstås får mig ännu mer säker på att lösdrift verkligen är något att anamma när det gäller min häst! Alltså man undrar varför folk överhuvudtaget har hästarna på box? Läste en oerhört intressant artikel som lösdrift och när man tänker efter är det ju relativt märkligt att vi överhuvudtaget har våra hästar på stall? Varför går inte ALLA hästar på lösdrift? Det verkar ju inte finnas ett endaste argument för att ha hästar på stall… Tänker att jag ska länka till den artikeln och sedan hoppas jag på en trevlig debatt här på bloggen om stall vs lösdrift! Hur som helst så är jag evigt tacksam för dina tankar och hoppas att vi kan höras på telefon för att prata vidare 🙂 Kram

   Gilla

 5. Lösdrift! 🙂 Ett naturligare hästliv är bättre för de allra flesta hästar och det behöver ju inte betyda att de behöver bli alldeles förvildade. Har mina (2 och 10 år) på lösdrift och de hanteras i stort sett lika mycket som en häst som står installad 🙂 Jag är däremot inte så mycket för att släppa en unghäst på lösdrift och sedan hämta in den igen vid tre års ålder 😉 Även unga hästar har, enligt min mening, en hel del att lära innan det är dags att sitta upp 🙂 Men du verkar ha en sund syn på det!

  Gilla

  • Stort tack, Jenny, för din kloka kommentar! Det är härligt att höra att i princip alla, av er som kommenterat, förespråkar lösdrift! Jag är, som jag skrivit i de tidigare kommentarerna, helt inne på lösdrift och jag läste även en superintressant artikel om lösdrift vs stall som jag tycker att alla borde läsa 🙂 Då förstår man verkligen att hästar är gjorda för att vara ute! Jag håller helt med dig om att man absolut bör aktivera en unghäst så att den inte blir förvildad på lösdriften! Tack för dina kloka ord och för dina vänliga ord om min hästsyn 🙂

   Gilla

 6. Sen pa bollen, men jag rostar ocksa pa losdrift. Argumenten ar val samlade har ovan 😉 men jag menar for det forsta att vi ar skyldiga hastarna en sa naturlig uppvaxt som mojligt, dels for att skapa hallbara hastar som tal lite vader och vind, men ocksa for att de anda formodigen kommer spendera ratt manga ar pa box vad det lider…

  Rekommenderar att lyssna pa ridsportpoddens (SR) unghastavsnitt for lite inspiration 🙂

  Sjalv at jag snarare inne pa ditt dilemma: nar ar swet nagonsin ratt at stalla upp pa box..? Tyvarr verkar det (iallafall i mina trakter) vara enda alternativet on man dessutom ar i behov av lite bekvamligheter (spolspilta, skotplats, uppvarmd sadelkammare o.s.v.)

  Gilla

  • Gör inget alls att du är sen på bollen 🙂 Alla åsikter mottages med varm hand! Ja nu plötsligt har helt andra tankar börjat forma sig i mitt huvud – VARFÖR har vi våra hästar på stall alls? Här i Skåne finns en hel del lösdriftsalternativ som har både stall, uppstallningsmöjligheter, ridbana och ridhus till förfogande för lösdriftshästar vilket i min värld egentligen är en alldeles utmärkt form av att hålla häst på. Då kombinerar man ju det bästa av två världar 🙂 Tusen tack för dina synpunkter! Vi verkar vara rätt samstämmiga allihopa här 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s