Jamen så var jag med valack dårå

Min lille druling kan numera alltså stolt titulera sig valack! Det var i måndags det hela gick av stapeln och jag som tidigare alltid lämnat in mina handjur till klinik (har haft äldre hingstar) var alltså med om detta skådespel för första gången. Alltså, så här kort och konkret tänker jag ”hej medeltid”. Jag bara hoppas och ber en stilla bön att det inte gjorde allt för ont, för … ja … det såg inte allt för skönt ut om jag ska vara ärlig. Och då är jag inte ens innehavare av dylikt klockspel.

wp-1481201011200.jpg

Veterinären kom utsatt tid och pålle stod i boxen och smaskade hö, lyckligt ovetandes om vad som komma skulle. Veterinären började direkt med olika direktiv och jag och min snälla kompis Kajsa gjorde precis som vi blev tillsagda. Efter att ha lyssnat på hjärta gavs lugnande och ganska direkt hade jag en väääldigt trött hingst i grimskaftet. Vi ställde (läs lutade) honom mot en vägg och jag höll i brems medan Kajsa höll i ett tjock rep som löpte i en ögla runt ena bakbenet.

Där stod vi. Alltid redo, höll jag på att säga. Veterinären började med att smidigt som en sommardans slänga in hela armen i bakre regionerna på lille häst. Han skulle känna så att kanalerna inte var för trånga. Hm… eller för breda? Och när detta var avklarat så tvättades platsen där skådespelet skulle ske. Brun häst stod väldigt snällt och tillät sig att bli tvagad. Sedan lades lokalbedövning och därefter plockades de skarpa grejerna fram. Skalpell närmare bestämt. Veterinären räknade ner och jag och Kajsa var beredda! Snittet gick jättefint och därefter hängdes ett rent bedrövligt medeltidsinstrument fast i min häst. Jag gissar att den här tången skulle avsnoppa (ha ha ha) själva testikeln från stora blodkärl, för där skulle den hänga i fem minuter.

När fem minuter gått satte veterinären knäet mot magen på snell hest och så kom det där underbara knastrande ljudet som jag mår illa av än idag. Och vips så ramlade testikeln ner på golvet. Och så var det samma visa på andra sidan och det gick hur fint som helst där med. Ytterst lite blödning och ett par rundor morfin senare så fick min häst vandra in i boxen igen.

wp-1481201011223.jpg

Här stod han och såg moloken ut. Så att säga snuvad. Blåst på konfekten eller hur man skulle vilja uttrycka sig. Veterinären gav honom dubbel dos antibiotika i blodet och kikade på honom en sista gång innan han for iväg i sin bil. Allt som allt tog det hela en timme.

wp-1481201011210.jpg

Påföljande dag var jag i stallet och gick med min lille häst. Han hade blött en del under natten, men åt och ”var glad”, nåja allt är förstås relativt. Sedan skulle jag spola av benen i spolspiltan och där höll allt på att gå riktigt åt skogen. Han halkade ner med bakbenen för en slänt (spolspiltan ligger upphöjd) och gick ner på marken med bakdelen, klämde fast mig mellan honom och grimskaftet bakom min rygg och slutligen snurrade han i panik runt så att han hamnade med huvudet in mot spolspiltan och rumpan ut ur densamme. Och här satt han fast i ett skruvstäd med grimskaft spända som fiolsträngar, fullständigt oförmögen att röra sig en millimeter. Hade han fått riktig panik i detta läge så vet jag faktiskt inte vad som hade skett… Vågar inte tänka på det heller.

Nu vill jag faktiskt helst av allt flytta min häst till ett stall som ligger MYCKET närmre Malmö! Jag kör sex mil om dagen fram och tillbaka till stallet och hur gärna jag än vill vara i stallet så är det minst sagt motigt …

På söndag ska jag för resten få en alldeles egen privatlektion med Eamon Hickey! GUD så roligt det ska bli! Jag behöver verkligen övningar och hjälp som kan få min häst att bli mycket mindre rädd om sitt huvud och sina öron! Det är fortfarande supersvårt att sätta på grimma (men han hanteras dagligen nu i och med att han flyttat in på box!), träns kan man nog drömma om 🙂

Nej, nu ska jag susa till förskolan för att hämta storebror! Sedan bär det av till stallet! Ha en härlig torsdag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s