Mot Helsingborgs djursjukhus och namn spikat

Idag fick det vara nog! Nu har min häst blött sedan i torsdags och trots att jag hade veterinären ute i lördags så tycker jag inte att han blivit särskilt mycket bättre (mer än att han förstås är mycket piggare!). Såret såg för gräsligt ut i morse …

wp-1482186380306.jpg

Det, tillsammans med det faktum att han fortfarande inte vill trava (hoppar jämfota bak) tillsammans med den risk jag anser det är att han ett helt öppet sår som droppar blod två veckor efter kastration kombinerat med det faktum att jag måste fara som en idiot fram och tillbaka till stallet och trots detta ändå inte lyckas hålla 100% rent i boxen et cetera fick mig att ringa till Helsingborgs djursjukhus. Jag berättade allt och efter att ha konsulterat veterinär bestämde vi att jag absolut behövde komma in. Då hade jag bara ett litet berg att bestiga först …

Gick en stund till med snälla Pascal i ridhuset och sedan vandrade jag in i stallet och gav honom second breakfast. Satte mig i bilen och körde hem de tre milen igen för att hämta släpet (som bor hemma hos oss) och åkte sedan till tippen för att tömma alla löv som låg i det. Sedan körde jag tillbaka till stallet och packade på mig det som skulle komma att behövas på min lilla resa. Hällde lusern i krubban på transporten och fyllde en IKEA-påse med hö. Gick in i stallet och hämtade Pascal. Tog longerlina i grimman och laddade upp för en eventuellt lång lastning. Men min helt fantastiskt underbara häst gick i princip RAKT in! Först upp med frambenen, kollade av underlaget genom att stampa några extra gånger och lukta lite. Sedan stod han där och funderade ett litet tag och därefter klev han rakt på.

Han fick stå där inne och äta lite lusern och äpple medan jag klappade på honom och när jag tyckte att han var helt lugn i situationen gick jag bak och stängde bommen bakom honom. Inga konstigheter alls! Därefter upp med luckan och iväg mot Helsingborg!

Färden mot Helsingborg gick hur fint som helst. Pascal stod som ett ljus hela resan (kände inte alls av att jag hade en häst med mig!). Väl på plats anmälde jag vår ankomst och sedan väntade de oss på akutintaget.

wp-1482187322431.jpg

Gick rakt upp på vågen med min coola gosse och vågen visade 452 kilo. Sedan fick vi gå i princip rakt in i undersökningsrummet där veterinären kom och undersökte honom direkt. Veterinären undrade hur länge sedan det var han blev kastrerad, medan hon studerade såret och koaglet som runnit längs hans ben. Jag svarade två veckor och veterinären utbrast ”VAAAA???”. Jag förstår hennes reaktion, för här var något som inte stod rätt till. Det ska förstås INTE blöda två veckor efter ett sådant ingrepp.

Sedan fick jag en boxplats till Pascal (jourskifte för veterinärerna) och inväntade därmed nästa veterinär som skulle börja arbeta nattpasset. Gick bort och fyllde i papper i receptionen, ringde ett par samtal och drack en kopp choklad. Sedan vandrade jag bort till stall ett där min gosse stod och väntade. Precis då kom veterinären och ville höra hela ”storyn”. Jag återgav allt och alla medikamenter och hela rasket. Tyvärr skulle de inte hinna undersöka honom just där och då eftersom de hade fått in några kolikhästar som krävde akut vård. Pascal skulle undersökas så fort det lugnat sig lite och jag passade därmed på att sätta mig i bilen och styra hemåt efter denna långa dag.

Senare på kvällen ringde veterinären igen och berättade vad de gjort. När de hade rengjort hans sår och plockat bort koagel och spolat visade det sig att hela pungen var fylld av gammalt stelnat blod som börjat ruttna … Där inne blir en bakteriehärd och grogrund för infektion med risk att sprida sig till buken. DET vill vi förstås inte! Idag tackar jag gud för att Pascal nu är på klinik och blir ordentligt omplåstrad och bevakad dygnet runt! Så fort de hade tappat ut allt gammalt koagel hade det slutat blöda och svullnaden försvann därmed. Häst kunde nu röra sig helt normalt!

Jag tror att de kommer att behålla honom under ett par dygn (jag vill faktiskt inte ens ha hem honom förrän han verkligen är hel och ren) för observation och omplåstring.

Åter igen ger jag min häst många guldstjärnor! Han är enastående klok och snäll! Det är inte jättemycket hantering han fått genom åren, men oj vad han ändå agerar världsvant 🙂 Det är roligt med en häst som har ett så fint huvud!

Nu ska jag soooooooova! DET kommer jag att behöva efter denna dag!

wp-1482187422664.jpgwp-1482187422647.jpgwp-1482187422663.jpg

14 reaktioner på ”Mot Helsingborgs djursjukhus och namn spikat

 1. Gissar att detta kommer att kosta multum men ohyggligt skönt att vara i de säkraste händer och veta att någon annan kan ta hand om allt som eventuellt uppstår. Jäkla tur att du körde upp!

  Jasså det blir Pascal? Visst var det ditt förstaval när du köpte honom?

  Gilla

  • Ja visst blir det en dyr historia! Lärdomen är ALDRIG mer stående kastrering. Förutom att det verkar fullständigt barbariskt och rena medeltidsmetoden så har i alla fall jag nu 100% goda erfarenheter från liggande kastrering och 100 % dåliga erfarenheter från stående kastrering. Och då har jag gjort det liggande på klinik flera gånger! Usch och fy!

   Javisst var Pascal det första namnet i raden (av jag vet inte hur många …). Men nu bara blev det så eftersom han var tvungen att ha ett namn och nu börjar han ju heta Pascal i mitt huvud (och hans inte minst, haha)! Så får det bli 🙂

   Gilla

 2. Åh fyyy fan! Men vilken tur att du ringde och sedan åkte in! Smart tror jag ,att låta honom vara kvar tills det är ”helt”, även om du säkert skulle kunna fixa eftervården. BTW: 452 kg… Stina för en månad sedan (går alltså inte att skylla på dräktigheten): 550 kg… Är det din eller min häst det är fel på? Hahaha! Men hoppas du fick en skön natts sömn och att det reder sig fort nu när det, urk… ruttna blodet… är borta.

  Gilla

  • Kan man säga! Tror också att det är vettigt att låta honom läka där och inte i något hemmastall. Är trött på att leka hobby-veterinär som inte lyckas … Eller snarare trött på följderna av att leka hobby-veterinär. Men … vikten? Är det så tokigt? Eller fattar jag ingenting nu, haha. Min är ju ett år yngre. Är 450 kg lite? Eller 550 kg lite? Eller mycket? Eller haha… Skön natts sömn blev det och inga hemska samtal i natten, tack och lov! Ruttet blod slapp jag också drömma om… Tack för dina ord!

   Gilla

 3. Fy bubblan vilken otur han haft! 😦 Vart med på ett ex antal kastrationer på häst ( jobbat som hästskötare ) aldrig gått så där illa peppar peppar! Nej hade nog inte heller velat haft hem honom för ens de såg bättre ut och man vet att de är helt rent.

  Gilla

 4. Mycket drama =/ Hade också problem med en kastrering på min unghingst för x antal år sedan. Börjar undra om det är dumt att kastrera hemma, eller man bara har haft otur….

  Gilla

  • Hu ja … det här med att äga häst. Hade man inte bekymmer så fick man 😉 Nej, usch! Aldrig mer stående kastrering här (ja alltså inte på min häst då, he he). Har som sagt alltid kastrerat liggande på klinik och har nu efter denna skräckhistoria fått höra riktigt sorgliga historier om hästar som kastrerats stående. Som sagt – nästa gång en hingst finns i min ägo så är det raka vägen in på klinik när det är dags för kastration. Vad hände med din?

   Gilla

   • Hade också sunkig läkning med mycket svullnad, penicillinkur osv. Behövde dock inte åka in, men jag hade liksom aldrig hört att man skulle kastrera på klinik när jag gjorde det. ”Alla” skar ju hemma, så var det bara. Men, hör fler och fler historier nuförtiden som talar för att jag alltid ska ha sto 😉

    Gilla

 5. Oj! Vilken otur, alla mina 4 har jag kastrerat stående och det har läkt bra men har alltid gjort det i september när dom har gått ute på bete. Har väl haft tur, hoppas han nu blir bra fort. 😊

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s