Fråga till er kloka läsare!

Nu har jag en liten fråga till er, som rör det stall där jag har min lilla Pascal inhyst (eller snarare lösdrift). Hyran för lösdriften är 2 500 kronor i månaden och den den 5/12 tog jag in honom på box på grund av kastrering.

Stallvärden tillämpar något som heter tillfällig boxhyra vilken betalas per dygn (om jag nu inte skulle vilja ställa honom permanent på box vilket förstås ger mycket lägre dygnshyra. Tillfällig uppstallning på box kostar 150 kronor per dygn). Eftersom jag inte ville säga upp min plats på lösdriften utan ha kvar Pascal ute på lösdrift när han väl skulle bli frisk igen, så var enbart det tillfälliga alternativet aktuellt för mig. Där tillkom även en kostnad om 50 kronor per dag om jag inte skulle kunna vara i stallet någon dag.

Och så blev det tyvärr en massa tråkigheter efter kastration så Pascal fick stanna på box flera dagar och då sprang ju priset iväg, men det är ju så det är. Dessa regler vid detta stall.

Vad jag däremot inte visste, var att jag under tiden som jag betalade tillfällig boxhyra, var tvungen att betala även full hyra på lösdriften. Alltså TVÅ fulla stallhyror, samtidigt.

Nu undrar jag om ni varit med om liknande? Hur gick det till då? Är detta vanligt? Nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra … Jag har hamnat i lite schism med stallvärden. Hen anser att jag ska betala dubbelt och vill inte diskutera saken mer. Medan jag menar att vi skulle kunna mötas halvvägs och åtminstone tillämpa någon kallhyra på lösdriften (allra helst förstås tycker jag ju att de pengar jag betalat för lösdriften ska ”ätas” upp av boxhyran).

Hur hade ni agerat i mitt ställe?

wp-1476806607758.jpg

12 reaktioner på ”Fråga till er kloka läsare!

 1. Kolla med en jurist vad som gäller. Tyvärr vanligt problem, efeg erfarenhet av tjafs om vissa saker, viktigt att ALLT står i kontraktet. Muntligt är svårt att visa…lycka till och berätta vad som händer

  Gilla

  • Tack för dina råd Anna! Ja, jag ska nog ta och kolla upp! Jag har ju kontrakt men det står i kontraktet att box kostar extra … inte hur mycket. Och det är ju en tolkningsfråga, extra utöver lösdriftskostnaden eller extra i meningen att det kostar mer (lösdriftskostnaden inkluderad och lite till). Nåja, nu har jag fått ett meddelande från stallägaren att hen vill inte diskutera saken mer. Och det är ju också ett sätt att föra en diskussion på …

   Gilla

  • Jag håller helt med dig, Celine! Det är bara det att stallägaren är benhård på sin sak och har nu meddelat att hen inte vill diskutera saken mer. Så … jag vet inte riktigt vad jag ska göra. Jag känner mig lätt maktlös eftersom jag behöver platsen i lösdriften till betet och förstås inte vill göra mig fullständig ovän med stallägaren av rädsla att mista min plats. Man blir matt 🙂

   Gilla

  • Både och … Så här står det i kontraktet ”Box kan ordnas vid behov mot extra kostnad”. Men som jag skrev ovan är just orden extra kostnad en tolkningsfråga. Extra kostnad utöver lösdriftshyran eller lösdriftshyran plus en summa till innebär box. Jag får kolla upp det här noggrannare! Kanske kontakta en jurist 🙂

   Gilla

 2. Jag tycker det är en hög extrakostnad för boxvistelsen och lite tråkigt att stallägaren inte vill vara mer flexibel. 2500:- för en lösdrift är ju inte skitbilligt om man säger så, det kan du nästan få helinackordering på box i mindre stall för. Förstår det som att du bor i Malmötrakten och kör en bit för att komma till stallet, tänker att kan du köra en bit så kan en mer välvillig lösdrift finnas till bättre peng på annan ort efter sjukhusvistelsen… (Jag vet också att Malmös närområde betingar ett ganska högt boxpris så det är kanske inte helt lätt)

  Gilla

  • Jag håller med dig, Malin! Tyvärr har jag ju i princip inget annat val än att betala och se glad ut… Nåja, jag kan ju betala och se sur ut 😉 Till sommaren blir det bete och till hösten blir det boxplats mycket närmre Malmö! Tack snälla för dina kloka kommentarer och tips!

   Gilla

 3. Äääh, ändå för lite pengar för att riva upp himmel och jord. Betala, bit ihop och se det som läropengar tills nästa kontrakt ska skrivas. Stallägaren vet ju ändå vad du tycker nu och om hen inte vill diskutera saken så hade jag ansett mig ha två val: bitit ihop (och blivit bitter), eller flyttat därifrån (men då har ni säkert massa uppsägningstid som gör att det inte heller är något bra alternativ). Blä! ibland skiter sig grejer, helt enkelt. Du verkar ändå vara en positiv person som kan låta sådant här rinna av dig. Om ett år kommer du säkert inte ens att komma ihåg detta ”störningsmoment” 😉

  Gilla

  • Nej, du har väl rätt egentligen. Det är ju inte världens summa … men efter veterinärräkningar på närmre 15 000 så är man helt klart lite om sig och kring sig 🙂 Och sedan kan jag ibland hänga upp mig på beteenden. I detta fallet ett sniket och inte värst tillmötesgående beteende. Men aja, nu har jag betalat och så skiter jag i det så hårt det bara går!!! Helt rätt – om en tid minns jag inte detta 🙂 Och javisst har du rätt, jag är en väldigt positiv person som sällan låter sig påverkas av varken det ena eller det andra ur energitjuvs-synpunkt haha 🙂

   Gilla

 4. Det är nog bara att gilla läget, ifall du inte vill bråka jättemycket och det kan ju vara dumt att göra om du ska stå kvar ett tag till. Eftersom de i kontraktet skrivit in att ”box…mot extra kostnad” så anser de säkert att de gjort rätt, och tja, när man står uppstallad så har ju stallägaren ofta rätt;-)
  Så, jag tycker nog som Caroline att du ska betala och försöka skaka det av dig. Sen kan man ju tycka att de kunde varit lite flexibla eftersom det handlar om en häst som inte varit kry och därför inte kunnat gå på lösdriften…

  Gilla

  • Läget är gillat 🙂 Jamen du har helt rätt, Lena! Jag vill ju inte bråka eftersom jag trots allt vill stå kvar och bråkar jag då, ja då är förstås risken att stallvärden inte vill ha mig kvar som hyresgäst eller att det blir väldigt tråkig stämning i stallet. Vilket ju också är synd. Så, nej jag håller med. Även om jag i sak tycker att det är ett inte helt schysst sätt av stallvärden att hantera situationen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s